Boek 'Debian 9' is uit

Reeds heel lang geleden aangekondigd: het is er. De volledige geupdate cursus Debian: van beginner tot systeembeheer.



Wat is nieuw?


  • Uiteraard is alles aangepast naar de nieuwe versie van Debian: de nieuwe omgeving de nieuwe tools, het nieuwe uiterlijk... alles werd bijgewerkt.
  • Het boek wordt gekoppeld aan de website: http://linuxleren.nl/stretch. Op deze site komt er heel wat extra informatie te staan die anders het boek veel te groot en ruimte maken. In het boek wordt telkens een verwijzing gemaakt naar de bijhorende pagina.
  • Een aanvullend hoofdstuk backup is er bijgekomen. 
  • Het hoofdstuk `software basis' is volledig herschreven en uitgebreid.
  • Een volledig overstap naar Systemd. Alle 'oude' technologie die de overgang mogelijk maakte van Wheezy naar Jessie is er uit. Dit zie je vooral terugkomen bij systeemdiensten, timers, aankoppelen van harde schijven, enz.
  • Er wordt meer nadruk gelegd op het simultaan gebruiken van zowel grafische oplossingen als terminal. Sommige zaken zijn helaas niet met een grafische toepassing mogelijk en dan wordt de terminal vooruitgeschoven.
  • Er zijn heel wat handige programma's voorhanden die niet standaard in Debian zijn geïnstalleerd. Deze worden nu gebruikt als ze een betere functie aanbieden dan de standaard Debian programma's.

Wat is hetzelfde gebleven?


  • De opbouw van het boek is grosso modo hetzelfde gebleven. Stap voor stap wordt je als prille gebruiker ingewijd in Linux. Vertrekkend van de veilige grafische omgevingen leer je de eerste pasjes met de terminal. In het begin heel voorzichtig om zich daarna een tweede of zelfs derde keer te herhalen zodat je langzaam kan verdiepen in de terminal. Zo wordt bijvoorbeeld ook software-installatie ontbonden in twee stukken: de eerste keer op beginnersniveau en pas de tweede keer voor gevorderd. Maar er zit ook een logica achter: waar je de eerste keer geen terminalkennis nodig hebt, is dit de tweede keer vereist. Deze kennis heb je natuurlijk tussen de twee hoofdstukken aangereikt gekregen.
  • Er is enkel maar een boek en geen digitaal eBook, er wordt geen gebruik gemaakt van sociale media, enzovoort. maar er is wel een website: http://linuxleren.nl/.

Waar te koop? 

Debian 9 is voor 24,95EUR te koop. Het best koop je dit in een gewone boekenhandel: zo spaar je de transportkosten uit.
Wil je toch online bestellen: je kan terecht bij boekenbestellen.nl