PDF kleiner maken: aanvulling


Het is alweer een tijdje geleden dat er een postje was over het comprimeren van een PDF met ghostscript en onder linux: http://tuxfreetips.blogspot.be/2014/01/pdf-kleiner-maken.html?q=gs  De methode werkt nog altijd.

Deze keer komt er gewoon een optie bij omdat ik een document met 9 foto's in A4-formaat moest doorsturen waarbij de bestandsgrootte gelimiteerd was (niet meer dan 5 MB). Met de optie screen waren de foto's te lelijk geworden (storende blokjesvorming) en met de optie printer was het document te groot. Hoe oplossen?

De oplossing bestond er in om wat te 'spelen' met de DPI-settings van de foto's. Deze kun je manipuleren met de opties:

-dColorImageResolution=180
-dGrayImageResolution=180
Uiteraard is het getal op het einde (180 in voorbeeld) het aantal DPI dat je meegeeft. Een scherm geeft een resolutie van minimum 96 DPI maar dat is voor een foto te weinig. Reken minimaal op 150 DPI voor foto. Beter is om 300 DPI op te geven: dat is de resolutie waarop een lichtgewicht printer of een krant afdrukt. 

Na wat verschillende waardes in te geven, kwam ik uiteindelijk bij 180 DPI uit en een bestand van 4.1 MB (kwam van 86 MB). De foto's zien er op het scherm leesbaar uit (niet teveel inzoomen) . Op printer heb ik het nog niet getest. 

 De volledig opdrachtregel wordt:

gs -dNOPAUSE -dBATCH -sDEVICE=pdfwrite -dCompatibilityLevel=1.4 -dPDFSETTINGS=/printer -dColorImageResolution=180 -dGrayImageResolution=180 -sOutputFile=new_file.pdf origineel-bestand.pdf