Hardware-issues: grafische kaart AMD radeon RX 560 (en 460) en moederbord MSI B350 PC MATE (MS-7A34)

Om een lang verhaal kort te houden: linux installeren op het moederbord MSI B350 PC MATE (MS-7A34) is niet echt gemakkelijk. Standaard krijg je (zelf met de recente 4.18 kernel) foutmeldingen of erger: kernel panic.


Wat moet je doen om het aan de praat te krijgen: voeg volgende kerneloptie toe aan GRUB: slab_common.usercopy_fallback=y. Bij installatie van Debian ga je hiervoor bij het verschijnen van GRUB (waar je de verschillende installatiekeuzes hebt) op de toets 'e' moeten drukken. Vul bij het lijntje linux helemaal achteraan dit toe. Dit is uiteraard eenmalig maar het maakt het mogelijk om te installeren.

Heb je toevallig ook een grafische kaart AMD radeon RX 560, dan ben je nog niet uit de gevarenzone. De grafische kaart heeft namelijk ook extra kernelopties nodig om op te starten. Voeg vervolgens ook toe: amdgpu.modeset=1 amdgpu.dc=1 iommu=off

Voila, klaar voor installatie. Vergeet niet om na installatie deze instellingen permanent te maken in /etc/default/grub en uiteraard ook niet om deze door te voeren (zie boek op linuxleren.nl ;-) )