Gnome-boxes is heel goede vervanger voor virtualbox of vmware

Als je op linux wil virtualiseren grijp je al snel naar Virtualbox (https://www.virtualbox.org/) of vmware (https://www.vmware.com/) om dit te realiseren.
Wat ik reeds heb opgemerkt: na installatie van Virtualbox crasht mijn grafische omgeving vaak. Dat heb ik niet als virtualbox er niet op staat.
Vmware heb ik nog niet uitgeprobeerd. Dit komt omdat je moet betalen om zelf een virtuele container aan te kunnen maken... dat kost dus geld.



Een grote onbekende op het linuxplatform is gnome-boxes. Het zit standaard in Debian (en waarschijnlijk alle GNOME-gebaseerde linuxdistributies). 
Het is virtualisatiesoftware bestemd voor de eindgebruiker. Het kent weinig configuratiemogelijkheden maar hierdoor is het ook heel simpel en veilig om heel snel een virtuele machine te installeren. 

Waarom deze post: als je Debian installeert moet je in de virtuele machine het bijkomend pakket  spice-vdagent installeren : apt install spice-vdagent (als root).

Dan gewoon de virtuele machine heropstarten. Voordelen: je kan copu/pasten vanuit en naar de virtuele machine, automatisch schalen van de virtuele machine. Nadelen: dit werkt nog met de gouwe ouwe Xorg en niet met Wayland. 




Update: hoge CPU-load? 


Stap 1
Verwijder volgende passage in het Xml-bestand in ~/.config/libvirt/qemu/snapshot/naam-machine/  
<smartcard mode='passthrough' type='spicevmc'>                              
      <address type='ccid' controller='0' slot='0'/>                            
</smartcard>    

Stap 2
Start je sessie op in Xorg en niet in Wayland.  


Stap 3

Zorg voor gelijke resoluties tussen je virtuele machine en de echte machine.